Endüstri, sanayi ve inşaat gibi pek çok sektörde personel yükseltmek için kullanılan araçların ismi ‘Manlift’tir ve dilimizde Menlift olarak da telaffuz edilir. Enerji ihtiyacına göre akülü veya dizel olarak iki genel gruba ayrılır. Çalışma prensiplerine ve fonksiyonlarına göre de alt gruplara ayrılırlar. Personelin asgari 5 metre, azami 48 metre yüksek alanda rahat ve güvenli çalışmasını sağlayan makinelerdir. Personel yükseltici seçimi yapmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlara geçmeden önce Manlift tiplerini ve hangi amaçlarla nerelerde kullanıldığını sizin için toparladık.
Personel Yükseltici Çeşitleri Nelerdir?
- Makaslı Platform
- Eklemli Platform
- Dikey Platform
- Teleskopik Platform
- Örümcek Platform
- Sepetli Platform
Akülü Personel Yükselticilerin Genel Özellikleri
Akülü personel yükselticilerden bazıları;
- Akülü Dikey Platform
- Akülü Eklemli Platform
- Akülü Teleskopik Platform
- Akülü Makaslı Platform gibi ürünlerdir.
Ortak özelliklerinden biri sessiz çalışıyor olmalarıdır. Bu nedenle kapalı çalışma alanlarında tercih edilir. Örneğin alışveriş merkezleri ve faaliyette bulunan iş merkezlerinde ya da depolarda kullanılır. Akülü Manlift ürünlerinde standart olarak bulunan bazı ekipmanlar ve özellikler vardır. Bunlar:
- Acil durdurma düğmesi
- Hareket alarmı
- Çalışma ikaz lambası
- Şarj koruması
- Acil indirme sistemi
- Oransal kontrol kumandası
- Çukur koruması
- İz bırakmayan lastik yapısı
- İki tekerle kontrollü sürüş
- Silindir kontrol valfi
- Korna, basınç ve eğim sensörleri
- Bakım güvenlik aparatları
- Yer kontrol ve platform için hata gösterge ekranı
- Vinç ya da forklift ile taşınabilme
- Çalışma saatinin kaydı
Dizel Personel Yükselticilerin Genel Özellikleri
Arazi çalışmalarında yüksek performans için tercih edilen dizel Manlift, dört teker üzerinde yürüyüş yeteneğine sahiptir. Ortalama bir dizel Manlift üzerindeki standart fonksiyonlar şunlardır:
- Oransal kontrol kumandası
- Serbest direksiyon
- Dar ya da geniş yarıçapta dönüş kabiliyeti
- Çalışma ikaz alarmı
- Çalışma ikaz ışığı
- Hareket alarmı
- Hareket ışığı
- Flaşör
- Çalışma saati kaydı
- Korna
- Kaldırma ve çekme kancaları
- Hidrolik fren sistemi
- 220 Volt platform güç kaynağı
- İz yapmayan lastik yapısı
- Merkezi denge ayarlama kumandası
- Sıcak ortam kiti
- Platform yük algılama sistemi
- Seyyar platform kumandası
- Acil durum indirme fonksiyonu
Personel Yükselticinin Kullanım Alanları
- Depolar
- Fabrikalar
- Şantiyeler
- Stadyumlar
- Demiryolları
- Havalimanları
- Alışveriş merkezleri
- Konser alanlarında sahne kurulumu
- Çekim alanlarında kamera platformu
- Karayolları (aydınlatma direkleri)
- Yüksek gerilim hatlarının direkleri
- Küçük ya da büyük tüm inşaat alanları
Akülü Manlift mi Dizel Manlift mi?
Manlift tipleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi gerekli olan koşulların göz önünde bulundurulması gerekir. İhtiyacınız olan Manlift tipini seçmeniz için sormanız gereken soru kriterleri şunlardır:
- Çalışma alanı ne kadar yükseklikte?
- Platform yüksekliğinin ne kadar olması gerekiyor?
- Platform ölçülerinin ne kadar (kaç kişilik) olması gerekiyor?
- Yatay erişim mesafesi ne kadar?
- Platformun kaldırma kapasitesi ne kadar olmalı?
- Çalışma zemininin şartları göz önüne alınarak Manlift ağırlığı, genişliği ve uzunluğu ne kadar olmalı?
- Azami tırmanma eğimi derecesi ne kadar olmalı?
- Güç kaynaklarının değerleri ne kadar olmalı?
- Güç kaynaklarını besleme için uygun değerlerde ünite mevcut mu?
Personel Yükselticiler Nasıl Kullanılır?
Manlift kullanımını IPAF yani Uluslararası Platform Federasyonu tarafından onaylanmış yetkisi bulunan operatörler yapabilirler. Aksi halde can ve mal kayıplarına yol açan çeşitli kazalar yaşanabilir ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Manlift kullanmak özel eğitim gerektiren, kapsamlı ve detaylı bir iştir. Hem pratik hem de teorik eğitim alan operatörler, hangi tipteki araçları nasıl kullanacaklarını, risklerini ve farklı koşullarda nasıl çalışmaları gerektiğini bilirler. İş sağlığı ve işçi güvenliği için gerekli ekipman donanımını giyerler. Gerekli durumlarda güvenlik için kullanılması zorunlu olan ek donanımlar yetkililerden talep edilir. Donanım ihtiyacının karşılanması yasal zorunluluktur.
Türkiye’de Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) da kurslar açmakta ve kurs sonrasında operatörlük belgesini vermektedir. Ayrıca operatörlük kursları, belirli periyotlarla eğitim açarak sınav sonrası operatörlük belgesi vermektedir.
Diğer Manlift Çeşitleri Hakkında Bilgiler
Kullanım alanlarına ve ihtiyaca göre çeşitli modellerde üretilen diğer Manliftler hakkında bilgi edinerek hangisini seçmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
- Makaslı Platformlar: Makaslı platformların hem akülü hem de dizel motorlusu vardır. Şaselerine göre geniş veya dar olabilirler. Kendinden yürüyüşlü ya da yarı otomatik olan platformlar mini makaslı olarak da bulunabilir. 5 ila 28 metre arasında yükselebilirler. Dikey yükselimle beraber 1-2 metre çalışma alanı sağlayacak şekilde ileri ve geri hareket kabiliyetine sahiptir.
- Eklemli Platformlar: 8 ila 43 metre arası yükselebilen akülü ve dizel motorlu seçenek sunarlar. Konumlandıkları noktadan eklemli kullanım sağlayacak şekilde çalışma rahatlığı vardır.
- Dikey Platformlar: Hem çekilebilir hem de akülü tipleri vardır. Çift mastlı, tek mastlı ya da kendinden yürüyüşlü olanlar çekilebilir modellerdir. Dikey yükleme gereken dar ve küçük alanlarda etkili çalışır.
- Teleskopik Platformlar: 16 ila 48 metre arasında yükselebilirler. Yapısal olarak eklemli platformlara benzer ancak eklemsiz olarak çalışırlar. Yatay yükselme ve dikey yükselme kabiliyeti ile güvenli çalışma alanı oluştururlar. Dizel motorla çalışan modellerdir.
- Örümcek Platformlar: 15 ila 40 metre arasında yükselen örümcek platformların en belirgin özelliği çok fonksiyonlu olmalarıdır. Yatay yükselme, dikey yükselme ve ileri geri hareketleri ile konforlu çalışma alanı sağlar. Kullanım alanları geniş olduğu için sıklıkla tercih edilirler.
- Sepetli Platform: Araç üzerinde kullanılan sepetli platformlar 15 ila 70 metre arası yüksekliğe çıkabilirler. Kamyonet ya da benzeri araçların üzerine monte edilebilirler. Hızlı hareket kabiliyetine sahip olan bu platformlar teknik bakım ve onarım işlerinde çok kullanılır.