Bir işletmenin en önemli ihtiyaçlarından biri olan ve tonlarca ağırlığı kaldırabilen forkliftler, işlerin hızlı ve güvenli bir şekilde yürümesinin en önemli anahtarlarından biri. Bu nedenle doğru forkliftin seçimi büyük önem taşıyor. Taşınacak ürünlerin ağırlığı, zemin yapısı ve çalışma ortamına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.
Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de güç tipi. Forkliftler, güç tipine göre ikiye ayrılıyor: Akülü ve dizel. Genel olarak farklı alanlarda ve farklı amaçlar için kullanılan bu forkliftleri seçerken bazı noktaları göz önünde bulundurmakta fayda var.
Forkliflerde Motor Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Öncelikle akülü ve dizel forkliftlerin farklarını açıklayalım. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan forklift çeşitlerinin başında dizel modeller geliyor. Dizel yakıt sayesinde çalışan bu araçlar çok yüksek ağırlıkları kaldırabilmesiyle öne çıkıyor. İşletmelerin özellikle arazi ortamında ve açık havada yapacakları ağır işlerde dizel modeller sıklıkla tercih edilir. Akülü ya da elektrikli olarak da bilinen forkliftler ise AC motorlarla çalışan ve şarj edilebilmeleri sayesinde uzun saatler boyunca kullanılabilen forkliftlerdir. Peki, bu iki farklı güç kaynağıyla çalışan ve kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunan bu forkliftler neye göre seçilmeli?
Dizel ve akülü forkliftlerin işletmelere sağladığı farklı pek çok avantaj bulunuyor. Öncelikle bu avantajları detaylıca incelemekte fayda var.
Dizel Forkliftlerin Avantajları Nelerdir?
- Her türlü arazi ortamında ve açık alanda kullanılabilmesi dizel forkliftlerin sağladığı en önemli avantajların başında gelir. Özellikle fabrika dışında yağmurlu ve çamurlu arazi ortamında dizel forkliftleri kullanarak işleri kısa sürede bitirmek mümkün.
- Diğer iş makinelerine göre çok güçlü performans gösteren bu araçlar yüksek hızda çalışır. Özellikle seri yapılması gereken işlerde dizel forklift kullanan işletmeler ve fabrikalar zamandan büyük ölçüde tasarruf eder.
- Dizel benzinle çalışan araçlarda yakıt ikmali yapmak çok kolaydır. Tıpkı standart araçlarda olduğu gibi güç kaynağını tekrar çalışır hale getirmek için yakıt takviyesi yapmak yeterlidir.
- Yüksek kaldırma kapasitesi de bu araçların sağladığı en önemli avantajlardan biri. Bu sayede çok geniş bir yelpazede dizel forkliftler kullanılabilir.
- İşletme maliyeti açısından da dizel forkliftler avantaj yaratır. Özellikle akülü forkliftlere göre çok daha düşük bir ücretle sahip olabileceğiniz dizel modeller ilk etapta büyük bir maliyet kaybının önüne geçer.
- Bakım aralıklarının çok seyrek olması da hem maliyet hem de zaman kaybı açısından işletmelere avantaj yaratır.
Akülü Forkliftlerin Avantajları
- Yakıt maliyetinin neredeyse hiç olmadığı akülü forkliftlerin maliyeti oldukça düşüktür. Bu anlamda, yüksek enerji verimliliğine sahip bir akülü forkliftle işletmeler gider konusunda önemli bir avantaj sağlar.
- Akülü araçların bakım maliyetinin oldukça az olması da bir gider kaleminin ortadan kalkmasını sağlar. Yapısı gereği çok geniş aralıklarla bakıma ihtiyaç duyan akülü forkliftlerin bakım maliyeti çok düşüktür.
- Parça ömrü açısından da akülü forkliftler işletmelere avantaj sağlar. Araçların hareket etmesini ve işlemesini sağlayan parçalar az sürtünme ile çalışır. Bu sayede parçaların sürtünmeye bağlı olarak aşınması için oldukça uzun süre geçmesi gerekir. Aşınmanın yanı sıra arızaların da daha az görüldüğü akülü forkliftlerin bu anlamda parça ömrü çok uzundur.
- Akülü forkliftlerin en önemli avantajlarından biri egzoz çıkışlarının olmaması. Hem çalışanlara hem de çevreye zarar veren zararlı gazların salınımını gerçekleştirmeyen bu elektrikli araçlar tam bir doğa dostu. Sıfır emisyonla çalışmaları, özellikle kapalı alanlarda çalışanların bu zararlı gazlarla olan temasını minimuma indirir. Bazı akülü modellerin parçalarının geri dönüştürülebilir olması da önemli bir detay.
- Tonlarca ağırlığın kaldırılması sırasında güvenlik de oldukça önemli noktalardan biri. Emniyetli yapılarıyla öne çıkan elektrikli forkliftler gerekli güvenlik önlemleri alındığı takdirde tehlike arz eden alanlarda da kullanılabilir.
- Vardiyalı sistemlerde akülü forkliftler rahatlıkla kullanılabilir. Bunun için yedek güç kaynağı depolamak yeterlidir.
- Sessiz çalışması da bu araçların sağladığı önemli avantajlardan biri. İçten yanmalı motorlar çalışma esnasında yüksek desibelde ses çıkarır. Akülü araçlar ise şarj edilerek kullanıldığı için gürültü sorununa kökten çözüm olur.
Bu avantajları bilmek forklift seçiminde işletmelerin oldukça kolay karar vermesini sağlıyor. Bununla birlikte bazı noktalara detaylıca bakmakta yarar var.
Kullanım Alanını Göz Önünde Bulundurun
Esas olarak kullanım alanı en önemli kriter. Yüksek emisyonla çalışan dizel forkliftlerin çevreye saldığı gaz nedeniyle kapalı alanlarda kullanımı pek de önerilmiyor. Bununla birlikte güçlü performansı ve tonlarca ağırlığı kaldırabilme gücü nedeniyle işletmelerin bu araçlarla açık alanda yapabilecekleri işler oldukça fazla.
Akülü forkliftler ise kompakt tasarımları sayesinde kapalı alanlar için ideal. Bu nedenle, günümüzde büyük boyutlu araçların kullanılamayacağı küçük ve kapalı depolarda akülü forkliftler sıklıkla tercih ediliyor. Bununla birlikte sıfır emisyonla ve şarj edilerek çalışması da kapalı alanlarda tercih edilme nedenlerinden biri. Bu sayede çalışanlar insan sağlığına zararlı olan gazı solumak zorunda kalmıyor.
Bu noktada havalandırma da önemli bir faktör haline geliyor. Bazı durumlarda kapalı alanlarda da dizel forkliftlerin yüksek performansından yararlanmak gerekebiliyor. Bu durumda ortamın havalandırmasının çok iyi yapılmış olması gerek.
Yük Ağırlığına da Mutlaka Dikkat Edilmeli
Tonaj, motor tipinden bağımsız olarak da belirlenmesi gereken faktörlerin başında geliyor. Elektrikli ya da dizel forklift seçiminde önce kaldırılacak maksimum ağırlık ve yüksekliğin mutlaka belirlenmesi gerek. Bu anlamda, aracın ağırlığı ile birlikte kaldırılacak yükün ağırlığının belirlenmesi, forkliftin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Denge kaybının önüne geçmek amacıyla yapacağınız bu çalışmada ağırlığın çok yüksek olduğunu tespit ettiyseniz dizel forkliftleri kullanabilirsiniz.
Vardiyalı mı Çalışıyorsunuz?
Bazı işletmeler ve fabrikalar vardiya sistemiyle çalıştığı için çoğu zaman forkliftlerin aralıksız kullanılması gerekebiliyor. Bu durumda işlerin aksamaması için motor gücüne dikkat edilmesi gerekiyor. Dizel forkliftlerde yakıt durumunun takip edilmesi ve benzin takviyesinin zamanının önceden öngörülmesi önemli noktalardan biri. Yakıt takviyesi yaparak dizel forkliftleri kullanmaya devam edebilirsiniz.
Akülü forkliftler vardiyalı çalışmada kullanılacak ise mutlaka yedek şarj bulundurmak gerekiyor. Şarj edildikten ve tam kapasite doldurulduktan sonra ortalama bir mesai saati boyunca kesintisiz kullanılabilen elektrikli araçların tekrar kullanılabilmesi için şarj edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte kesintisiz çalışma için yedek batarya şart. Bazı durumlarda işletmeler ikinci bir yedek bataryayı da kullanıma hazır halde bekletiyor.
Lastik Tipine Dikkat!
Dizel forkliftlerde genel olarak standart araçlarda kullanılan havalı lastiklere yer veriliyor. Bu lastiklerin en önemli avantajlarından biri her türlü zemin yapısına kolaylıkla uyum sağlaması. Havalı lastikler özellikle zeminin bozuk olduğu arazi ortamında tercih ediliyor. Engebeli, ıslak ya da çamurlu ortamlarda kullanmak için havalı lastiklere sahip olan dizel forkliftler ideal.
Akülü forkliftlerde ise genellikle dolgu ya da iz bırakmayan dolgu lastikler kullanılıyor. Zeminde, lastik üzerinde herhangi bir tahribat yaratacak bir unsur bulunmuyorsa dolgu lastiklerle üretilen akülü forkliftler ideal tercih olacaktır. Düz zeminde etkin bir şekilde çalışmayı sağlayan bu lastiklerin bazıları iz bırakmayan materyalle üretiliyor. Bazı işletmelerin oldukça titiz davrandığı zeminin temizliği açısından bu iz bırakmayan dolgu lastikli modeller tercih edilebilir.