Kabinde, kontrollerin arkasında operatör olmadan saha hazırlığı yapan bir buldozer, greyder ve ekskavatör filosu ile donatılmış bir şantiyeye yürüdüğünüzü hayal edin. Daha yakından incelendiğinde, bazı ekipmanların manuel kontrol olmaksızın çalıştığını ve kabinsiz olduğunu kolayca fark edersiniz. Belki operatörler, makineyi uzaktan çalıştıran güvenli bir mesafede duruyor olabilir ya da işi şantiye römorkundan izlerken ekipman otomatik olarak çalışıyor olabilir. Otonom ve yarı-otonom inşaat ekipmanları bu yüzyıla hizmet eden teknolojileridir. İşin verimli ve doğru bir şekilde yapılanması sayesinde daha güvenli iş sahalarına sahip olmak olanaklı hale geliyor. Bütün dünya Fukushima nükleer felaketinin ortaya çıkardığı dehşeti ve enkaz çalışmaları sırasında yaşanan büyük fedakarlıkları hatırlıyor. Takip eden yıllarda hatta bugün dahi temizleme ve hizmetten çıkarma çalışmaları uzak bölgelerde çalışan yüzlerce işçiyi riske atmaya devam ediyor.
Bazıları bu teknolojinin inşaat sektöründeki ağır ekipman operatörlerinin atıl kalacağından endişe etse bile durum neredeyse bunun tam tersi. Özerk ve yarı özerk ekipmanlar iş sahalarında ortaya çıkmaya başladığında da vasıflı ekipman operatörleri yüksek talep görmeyi sürdürüyor. Daha ileri görevler için veya olası senaryoların takibi, yapılan işi izlemek ve kontrolleri uzaktan sürdürmek için her zaman deneyimli operatörlere ihtiyaç duyuluyor. Hatta makinelere kendi başlarına nasıl çalışacaklarını öğretmek için kalifiye operatörlerin kullanıldığı bir gelecek bile tasvir edilebilir.
Birçok marka, madencilik ekipmanlarında bulunan uzaktan erişimli makineler sayesinde büyük başarı elde etti. Mevcut yetenekler, dozer ve yeraltı yükleme ekipmanlarının uzaktan kumandası ve yarı-özerk çalışmasının yanı sıra, kamyonlarının tam otonom çalışmasını içerir. Çoğu üretici şu anda bu teknolojiyi inşaat ekipmanları serisine uyarlamak için çalışıyor.
Riskli Yükleri Taşımak Artık Daha Güvenli Hale Geliyor
Sonuçta endüstriyel uzaktan kumandalar güvenliğin belirleyici olduğu saha faktörleri için, kablosuz ekipman kontrolü ve makine iletişimi alanında uçtan uca ürün çözümleri ve teknolojileri sunmaktadır. Kablosuz uzaktan kumanda, bir makine parçasını kontrol etmek için güvenlik ve kolaylık sağlayan merkezi bir sistemdir. Operatörü, bir kontrol panelinin veya kablolu kontrolün doğal kısıtlamaları yerine tam olarak olması gereken konuma yerleştirebilmeye olanak tanır. Kablo hem operatör hem de saha açısından bir güvenlik tehlikesidir ve aynı zamanda hasara karşı oldukça hassastır. Endüstriyel uzaktan kumandalar, madencilik, inşaat, imalat ve lojistik gibi endüstriyel uygulamalar sırasında, işçi ve saha güvenliğinin artırılmasına olanak tanır. Bu yeni teknoloji sayesinde, yüksek risk içeren araçlar, örneğin; gezer köprülü vinçler (genelde fabrikalarda ağır yükleri taşımak için kullanılır), deliciler ve yük taşıyıcıları uzaktan kontrol edilip işletilebilir. Özellikle bu tip makineler, risk içeren durumlarda endüstriyel uzaktan kumandalar aracılığıyla genellikle radyo frekansı kullanılarak uzaktan kumada edilerek manevra yaptırılır.
Radyo frekanslı (RF) uzaktan kumandalar, tipik uzaktan kumandalar gibi görünebilir: Bazıları kemer aparatlarına uygun boyutta üretilirken, çoğu daha minimal boyutundadır ve elde bile rahatlıkla kumanda edilebilirler. Prensip olarak, tüketici ve endüstriyel radyo uzaktan kumandaları birbirine çok benzerdir. Her cihaz, bir alıcının yorumladığı ve tepki verdiği bir komuta karşılık gelen radyo dalgaları gönderen bir verici (TX) kullanır. Bununla birlikte, sağlam ve daha ağır olanlar genelde ağır iş amaçlarına uygun olarak üretilirler: inşaat, imalat, lojistik ve madencilik gibi çeşitli endüstriyel sektörlerde makinelerin kontrolü ve otomasyonu sırasında, radyo sinyalli uzaktan kumandalar, güvenlik açısından kritik uygulamalarda yaygın olarak tercih edilirler. Endüstriyel radyo uzaktan kumandaları, fabrika çıkışı tüketici uzaktan kumandalarına göre daha yüksek değiştirme maliyetlerine ve daha uzun hizmet ömrüne sahiptir.
Uzaktan Kumandalı Makineler: Bir Hikâyenin Başladığı Yer
Uzaktan kumandalı makineler yeni bir düşünme biçiminin potansiyelini ve endüstriyel otomasyon ve makine öğrenimi gibi yeni kavramları canlandırabilir. Alabileceğiniz süper pahalı oyuncaklarla vakit geçirmek eğlencelidir, ancak genelde oldukça kısa bir pil ömrüne sahiplerdir ve şarj olmaları saatler sürebilir. Bu basit oyuncaklar hala satılmaya devam ediyor.
Uzaktan komut teknolojisi son otuz yıl içinde uzun bir yol kat etti ve inşaat endüstrisi bunu gerçekten benimsemeye başladı. Hatta sektör umutsuzca daha iyi dijital teknolojilere ihtiyaç duyuyor: UKM sayesinde büyük projelerin tamamlanması ortalama olarak planlanandan çok daha kısa sürüyor ve orijinal bütçeden çok daha düşük mali tablolar ortaya çıkıyor.
Uzaktan kumanda teknolojisinin neden iş makineleri için bu kadar kullanışlı olduğunu görmek zor değil. Uzaktan kumanda edilen ekipmanların avantajlarının başında, artık tehlikeli alanlara girmesi gerekmeyen çalışanlar için daha gelişmiş güvenlik ve daha verimli çalışma koşulları sayılabilir. Bu yeni saha, genel olarak inşaat yönetimi yazılımlarıyla ve saha ekipmanlarıyla desteklenebilir. Yani drone üreticileri de sıradan şantiye iş gücünü dönüştürebilen yazılımlar tasarlayan şirketler için sıcak bir pazar yaratır. Topografik bilgileri ve devam eden şantiye verilerini toplayan yazılımlar sunan çok sayıda şirket de bunun göstergelerinden. Herhangi bir pilotluk gerektirmeden özerk bir şekilde uçan bu yeni teknoloji, bir çalışanın uçağı manuel olarak kontrol etmesine ihtiyaç duymaz. Drone otomatik olarak işlenmek üzere Bulut’a gönderilen yüksek çözünürlüklü hava görüntülerini ve GPS verilerini toplar.
Doğru Teknolojilerle Desteklendiğinde Verileri Adım Adım Kontrol Etmek Mümkün Hale Geliyor
Sonuçta betonu yıkmak çalışanlarınız için zor ve potansiyel olarak tehlikeli bir iştir. Bu yüzden yıkım robotları da son yıllarda popülerlik kazanmayı sürdürüyor. Bu makineler ekskavatörlere benziyor, ancak daha küçükler ve elbette, kabinden yoksunlar, çünkü onları çalıştırmak için bir insana ihtiyaç duymuyorlar. Küçük alanlara sığacak kadar kompakt ve dar alanlarda rahatlıkla manevra yapabilecek kadar çevikler; fakat betonu parçalayacak kadar da güçlüler.
Yükleyiciler uzaktan kumanda için mantıklı bir seçim gibi görünmeyebilir, ancak bu sektördeki bir başka önemli eğilim daima yükleyiciler olmuştur. Uzaktan kumanda, son yıllarda yükleyicilerle çok miktarda malzemeyi taşımayı oldukça daha kolay hale getirdi. Bu teknoloji sayesinde operatörler, makineleri potansiyel olarak tehlikeli malzemeleri taşıyan veya güvensiz ortamlarda çalışan inşaat operatörleri için ideal olan mesafeden kontrol edebiliyor. Hatta çoğunlukla, bu teknolojiyi kullanmak için özel bir aracı satın almak zorunda değilsiniz. Uzaktan kontrol sistemi herhangi bir makineye kısa bir süre içinde kurulabiliyor. Ayrıca bu sayede manuel ve uzak modlar arasında geçiş yapmak da olanaklı hale geliyor.
Paletli yükleyiciler söz konusu olduğunda birçok yükleyici kabinin dışından kontrol etmenizi sağlayan bir uzaktan kumanda işlemi de sunmaya başladı. Dakikalar içinde kurulabilen veya çıkarılabilen bir radyo uzaktan kumanda sistemi sayesinde, seçilebilir kumanda kontrolleri ile donatılmış bu araçlar, iki kişilik operasyon ihtiyacını ortadan kaldırdığı için, aynı işi sadece bir kişi ile gerçekleştirebiliyor. Elbette doğru yazılımı kullanmak bu durumda da oldukça hayati.
Uzaktan kumanda sektörünü destekleyen modern telematik sistemler, inşaat ekipmanınızın performansı ve çalışması hakkında verileri, hücresel ağlar aracılığıyla izlemek, günlüğe kaydetmek ve raporlamak için GPS teknolojisini, yerleşik tanı ve izleme sensörleri ile birleştirir. Telematik sistemlerden verilere genellikle bir web portalı üzerinden erişilir ve sahadaki bir dizi araç hakkında kapsamlı verilere ulaşılabilir. Veriler genel olarak; GPS konumu, yakıt tüketimi, rölanti süreleri ve makine uyarılarını içerir. Uzaktan kumanda ekipman üreticileri telematik sistemleri, her yıl artan bir sayıda ürün teklifine standart ekipman olarak eklemeye başladılar. Telematik verilerini kullanan ekipman sahipleri, gelişmiş üretkenlik ve düşük işletme maliyetleri gibi avantajlardan yararlanabiliyorlar. Uzaktan kontrol edilebilen ağır ekipmanlarınızı izlemek ve kontrol etmek için bu sistemleri kullanmanın birçok faydası olduğu söylenebilir.