Forklift, bir iş makinesidir. İş hayatında kişilerin taşıyamayacağı ağırlıkları kaldırmak, indirmek, yerini değiştirmek için kullanılan makine çeşididir. Bu araçlar ile istifleme de yapılabilmektedir. Dar çalışma alanlarında sıklıkla kullanılan bu makineler rahat, dikkatli ve dengeli çalışabilme olanağı yaratmaktadır. Uzun mesafelerin yanı sıra kısa mesafeler için kullanımı çok daha doğru olmaktadır. Kısa mesafeler için de pratik, hızlı ve daha az insan gücü avantajı sağlamaktadır. Ön tekerleklerin ortasında bulunan kollar sayesinde indirme-kaldırma veya yer değiştirme gibi birçok işleve sahip olan bu makine çeşidi içerisinde bulunan elektrik motorları sayesinde çalışmaktadırlar. Bu makineler istif makinesi olarak da bilinmektedirler. Bu araçların taşıma kapasiteleri 400 kg ile 40 ton arasında değişmektedir. Bu pratik makineler daha çok fabrikalarda, büyük depolarda, şantiye alanlarında, limanlarda, endüstri sektöründe, büyük gıda marketleri veya depolarında kullanılmaktadır. Kullanılan motora veya güç kaynağına bağlı olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kullanılacak alanlara uygun farklı büyüklüklerde ve farklı modeller de makineler bulabilmek de mümkündür. Forkliftler, elektrikli veya içten yanmalı motorlar ile çalışabilmektedir. Makinelerin çeşitlerine göre bazı makinelerde operatörlerin oturma alanları bulunurken bazı forklift makinelerinde bu oturma alanları bulunmamaktadır. Özellikle ağır yüklerin taşınmasında, yüklerin yüksek alanlara konulmasında veya istiflenmesinde oldukça önemli rolleri bulunmaktadır.
Forklift Bakımı
Forkliftler belli ağırlık aralığı içerisinde bulunan yükler üzerinde çeşitli işlemlerin yapılabilmesini sağlayan pratik ve minimalist iş araçlarıdır. Gün içerisinde araç sahiplerinin uzun saatler aralığında kullandığı bu makinelerin bakımı da son derece önemlidir. Forklift bakımı belli periyodik sürelere ayrılmış, kullanım saatlerine bağlı kalınarak hazırlanan bakım periyotları çerçevesinde yapılmaktadır. Bu bakımlar neticesinde makinelerin ömrü uzatılabilirken bunun yanında makinelerde oluşabilecek hata tespitleri de en kısa zamanda giderilebilmektedir. Bu rutin bakımlar sayesinde sorunlar daha az maliyetli veya maliyetsizce aşılabilmekte ve makineler daha uzun ömürlü kullanılabilmektedir. Araç bakımlarının uzman ekipler tarafınca yapılması gerekmektedir. Makine özellikleri dikkate alınarak uygun koşullar ve malzemeler ile bakımların tamamlanması sağlanmalıdır. Özellikle forklift günlük bakım aksatılmadan araç kullanımı bittikten sonra kontrollerin sağlanması gerekmektedir.
Forklift Bakımı Nasıl Yapılır?
Forklift bakımı esasında oldukça basit ve pratik bir olaydır. Forklift bakımları belirlenen periyotlar doğrultusunda dikkatli ve doğru yapıldığı takdirde araçların daha uzun ömürlü olması sağlanmaktadır. Uzun ömürlü araç ise daha az masraf çıkarmanın yanı sıra daha iyi bir performansta çalışmaktadır. Forklift bakımının en temel 6 adımı şöyledir;
- Bakım esnasında forklift düz bir zeminde iken motor yağının seviyesi kontrol edilmelidir.
- Yağ seviyesi gösterge çizgisinin altında ise bu çizgiye kadar yağ ilave edilmektedir.
- V kayışının kontrolü yapılmaktadır.
- Kontrol esnasında kayışın gerginliği, aşınma miktarı, yıpranma derecesi ve çatlak durumunun olup olmadığı dikkate alınmaktadır.
- Soğutma sisteminde bulunan su deposunun doluluk oranları kontrol edilmektedir ve daha sonra forklift çalıştırılıp yakıt veya su sızıntısı olup olmadığı kontrol edilmektedir.
- Herhangi bir sızıntı doğrultusunda malzeme değişikliği yapılmaktadır.
Hava filtresi temizliği ve motor bağlantılarının sıkılık kontrolü de yapıldıktan sonra rutin bakım tamamlanmış olmaktadır. 3 aylık, 6 aylık ve yıllık bakımlarda ise rutin bakımların yanında daha detaylı işlemler yapılmaktadır. Motor değişimleri, filtre değişimleri, radyatör temizliği gibi geniş kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Forklift akü bakımı nasıl yapılır? Akü bakımı akünün kapasitesinin arttırılması ve sürekliliği için önemli bir bakım işlemidir. Düzenli bakıma alınan aküler verimlilik seviyesi ve kapasite oranları maksimum seviyede olmaktadır. Akü bakımı işlemi periyodik ve yıllık bakım olarak ikiye ayrılmaktadır. Periyodik bakım akünün sürekli kontrol altında tutulmasıdır. Meydana gelebilecek herhangi bir arızanın önceden tespit edilip müdahale edilmesini ve bundan doğabilecek iş kayıplarını önlemektedir. Yıllık bakım ise akü değişikliği ile yapılmaktadır.
Forklift Çeşitleri ve Çeşitlerine Göre Bakım Özellikleri
Forklift, kullanımı basit ve avantajlı makinelerdir. Özellikle insan gücünün yetersiz kaldığı alanlarda kullanıma sunulması yapılan işin hızlanmasını ve daha sağlıklı yapılabilmesini sağlamaktadır. Kullanım alanlarına ve kullanım ihtiyaçlarına göre bu makine çeşitlerinde farklı modeller görülmektedir. Bu araçlar güç kaynağına, hareket sistemine ve tasarımlarına göre üç ayrı kategoride toplanmaktadır. Makinelerin farklı alanlarda kullanıma sunulan çeşitliliği farklı bakım süreçlerini doğurmaktadır. Özellikle güç kaynaklarına göre çeşitlendirilmiş makinelerde kullanılan kaynağın çeşidine göre bakımı da değişmektedir. Güç kaynağının yanında makinelerin kullanım saatleri de forklift bakım süresi açısından farklılık gösterebilmektedir. Bu güç kaynağı çeşitliliği ve 200-250 saat arasında kullanılan makinelerin bakımında yapılan işler kısaca şu şekilde özetlenebilmektedir:
Elektrikli forklift 200-250 saat kullanım aralığında yapılan bakım işlemleri şöyledir;
- Akü kontrolü yapılır.
- Akü içerisindeki elektrolit yoğunluğunun ölçümü yapılır.
- Akünün hücre voltajları ve şarj ünitesi kontrol edilir ve daha sonrasında akü temizliği yapılır.
- Elektronik donanımların kontrolü ve çalışma düzeyi ölçümleri yapılır.
- Yük durumundaki akım seviyeleri ve hareket kontrolleri yapılır.
- Mekanik aksamlar, aracın önünde bulunan asansör de denilen kısmın ve frenlerin kontrolü yapılır.
- Yağ seviyesi, tekerlek kontrolü ve genel temizliği yapılarak makine kullanıma hazır hale getirilmektedir.
Dizel Forklift 200-250 Saat Kullanım Aralığında Yapılan Bakım İşlemleri
- Motor kontrolü ve motor yağ değişimi yapılmaktadır.
- Yağ filtresi, mazot filtresi, hava filtresi değişimleri yapılmaktadır.
- Makinenin mekanik aksamlarına gres yağı ile kuru bir yağlama yapılmaktadır.
- Akünün su seviyesi kontrolü ve elektrik sistemlerinin kontrolü yapılmaktadır.
- Şanzıman ve hidrolik yağ kontrolleri yapılmaktadır.
- Lastik, bijon, asansör, hidrolik ve fren kontrolleri yapılmaktadır.
LPG’li Forklift 200-250 Saat Kullanım Aralığında Yapılan Bakım İşlemleri
- Motor kontrolü ve motor yağı değişimi yapılmaktadır.
- Yağ filtresi ve hava filtresi değişimi yapılmaktadır.
- LPG takım kitlerinin değiştirilmekte ve ayarları yapılmaktadır.
- Şanzuman, hidrolik, lastik, bijon fren sistemlerinin kontrolü yapılmaktadır.
Forklift Periyodik Bakım Süresi Nelerdir?
Forklift periyodik bakım süresi makineler için belirlenen bir bakım onarım aralığıdır. Her makine kullanım sonrasında belli aralıklarda bakıma girmektedir. Bu bakım çoğunlukla koruyucu ve önleyici bakımlardır. Araçlarda oluşabilecek herhangi olumsuz bir durumun önceden fark edilip ortadan kaldırılması için gerekli rutin işlerdir. Araçların bakımlarını genellikle günlük bakım, haftalık bakım, aylık periyodik bakım, 3 aylık periyodik bakım, 6 aylık periyodik bakım ve yıllık periyodik bakım gibi kategorilere ayırmak mümkündür. Bu ayrımların yanı sıra saatlik ayrımlar da yapılabilmektedir. Periyodik bakım sürelerinin dikkate alınarak devamlılığının sağlanması gerekmektedir. Bakım süreleri tasarlanan araçların herhangi bir arıza durumunda veya arıza öncesinde gerekli müdahalelerin yapıldığı sistemlerdir. Forklift bakımı kaç saatte yapılır? Genellikle makinelerin modellerine ve güç kaynaklarına göre değişen bir saat aralığı bulunmaktadır. Günlük ve haftalık yapılan bakımlar ile aylık, yıllık yapılan bakımlar arasında saat farkı bulunmaktadır.
Forklift Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Forklift bakımları makinelerin uzun süreli kullanımları ve daha az sorun çıkarmaları için oldukça önemlidir. Bakım esnasında ve bakımdan sonra dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken unsurlar araçların doğru ve uzun süreli kullanımının yapılabilmesi için gerekli olmaktadır. Bu makineler birden farklı sistem doğrultusunda çalışmaktadır. Aracın çalıştığı sistemi iyi bilmek bakımının da iyi yapılabilmesini sağlamaktadır. Makinelerin bakımı esnasında bu bakımı yapacak ekibin veya kişinin araç hakkında bilgisi ve uzmanlığı bulunması önemlidir. Araçların çeşitlerine göre bakımları da değiştiği için her forklift bakım onarım işlemi de aynı biçimde olmamaktadır. Bu sebep doğrultusunda alanında uzman, doğru kişiler ile bakım süreci başlatılmalıdır. Bir diğer önemli etken madde forklift bakım periyodu olmaktadır. Bu bakım periyotları belirli sürelere, saatlere, aylara ayrılmış şekilde bulunmaktadır. Bu süreler, araçların kullanım saatleri günlük, haftalık, aylık olarak değerlendirildikten sonra belirlenmektedir. Forklift sahiplerinin bu sürelere dikkat ederek bakım yaptırmaları son derece önemlidir. Son olarak makinelerin yapımında kullanılan malzemeler dikkate alınarak değişim yapılacağı malzemenin doğru ve makine ile uyumlu olması gerekmektedir.
Forklift Bakımı ve Bakım Yönetmeliği
Forklift bakımı düzenli olarak yapılması gereken önemli işlemler arasında yer almaktadır. Bu işlemler ise bir yönetmelik baz alınarak yapılmaktadır. Forklift bakımı yönetmelik esas alınarak yapılan bir işlem olduğu için yasal hak ve kararlar içermektedir. Yönetmelik içerisinde makinelerin tanımı, kullanım alanları, makinelerin bakım kontrol periyotları, iş ekipmanları, araçların kullanım özellikleri ve kullanım tarifi, makinelerin kullanımı sırasında oluşabilecek kazalar ve bu kazaların istatistikler ile bildirilmesi gibi birçok konu içermektedir. Forklift satın alımı veya kiralaması, kullanımı yapılmadan önce yönetmeliğin detaylıca okunması önemlidir. Yönetmelik doğrultusunda kazazedeler ile işveren arasındaki hak ve hürriyetlerin takibi gibi birçok detaylı hususlar bulunmaktadır.