Özellikle üretim yapan ve kısa süreli nakliye işlemleri olan firmalarda taşıma aracı olarak forklift kullanılmaktadır. Ağır yüklerin hem kaldırılıp bir noktadan diğer noktaya taşınması, hem de yüklerin bir alana istiflenmesi amacı ile tercih edilen bu iş makinesi fabrika ve depolama alanlarında çokça karşımıza çıkıyor. Operatörler yardımı ile kullanılan bu makinelerde ehliyet şartı aranıyor. Talebin yoğun olduğu bu mesleğe sahip olmak isteyen kişilerce forklift ehliyeti fiyatı merak ediliyor. Peki, bu ehliyetin fiyatları nelerdir? Ehliyet alabilmek için hangi kurslara katılmak gerekiyor? Forklift ehliyeti ve fiyatlarına dair aradığınız tüm bu bilgilere içeriğimizde yer verdik.
Forklift ehliyeti alırken alınan pek çok kalem var.
- Kurs için ödenecek ücret
- Sağlık raporu ve gerekli evraklar
- Yazılı ve uygulamalı sınavlar için ücret
- Ehliyetin karta işletilmesi için ödenecek olan ücretler
Yukarıdaki gibi sıralanabilecek olan bu masraflar pek çok kişi tarafından çok yüklü tutarlarmış gibi gelebilir. Ancak diğer kurslar ile kıyaslandığında forklift ehliyeti vermek için açılan kursların ücretleri daha uygundur. Hatta diğer kursların fiyatlarının 1/3’ü olduğunu söylemek doğru olacaktır. Elbette şehir ve kurslara göre fiyatlar farklılık arz edecektir. Gidilen kursların Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı olması gerekir. Tamamlanmayan kurslar sonucunda belge almanız mümkün olmaz.
Forklift Ehliyeti Maliyeti ve Gerekli Evraklar
Forklift ehliyeti ne kadar sorusunun cevabıpek çok kişi tarafından merak ediliyor. İllere ve kursa göre farklılık gösteren bu fiyatlar dahilinde aslında ehliyet değil, operatör olduğunuza dair milli eğitim onaylı bir belge alıyorsunuz. Ehliyetinize bu evrakı işletmeniz gerekiyor. Ehliyet almak için diploma, sürücü olunabileceğini gösterir. Sağlık raporu, 2 adet fotoğraf, adli sicil belgesi gibi evraklar gerekli olmaktadır.
Hazırlanacak olan evraklar ile başvuru sonrasında adaylar eğitimler alır, yazılı ve uygulamalı olarak iki sınava katılır. Bu sınavlardan başarılı olanlara forklift operatörü belgesi 2 ya da 3 hafta içinde teslim edilir. Bu belgenin alınması için de herhangi bir ücret talep edilmez. Operatör belgesini alan kişiler var olan ehliyetlerine G sınıfı kullanabilir olarak işletmeleri dahilinde de yine ilgili hesaplara para yatıracaktır. Sınavlar ayda bir yapılmakta olup derslere katılım şartı koşulmaktadır 1 ay ara ile yapılan sınavlara katılan ve başarı gösteren adaylar forklift ehliyeti almaya hak kazanacaktır.
Ayrıca merak edilen konulardan bir tanesi de forklift ehliyeti alındığında diğer iş makinelerinin kullanılıp kullanılmayacağıdır. Her makinenin teknik özellikleri birbirinden farklıdır. Silindir makineler zeminin sıkışmasını sağlarken forklift makineler ise istifleme işlerini yapacaktır. Bu sebeple forklift ehliyeti alan kişilerce tüm iş makinelerinin kullanılması da mümkün olmayacaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği kanunlarınca işverenlerin iş makinelerine dair eğitimleri çalışanlarına vermeleri zorunlu tutulmaktadır. Forklift kullanacak olan kişilerin muhakkak bu belgeye sahip olması şartı aranır. Bugün operatörlük belgeleri kod halinde yazılmaktadır.
Kimler Forklift Ehliyeti Alabilir?
Forklift ehliyeti nedir, ehliyeti alabilmek için hangi şartlar aranıyor? Forklift ehliyeti alabilmek için İş Makinesi Eğitim Kursuna kayıt olmak gerekiyor. Bu kurslara kayıt olmak için aranan şartlar ise;
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- En az ilkokul mezunu olmak
- Araç kullanmaya engel ruhsal ya da bedensel bir engel olmaması
Forklift ehliyeti için gerekli belgeler ise diploma belgesi olan, e-devletten sicil kaydı çıktısı alan adayların biyometrik fotoğraf ve sağlık raporları ile birlikte kurslara kayıt olması gerekir.
Forklift ehliyeti nereden alınır sorusunun cevabı da yine merak edilmektedir. Sağlık raporu sağlık ocakları ve aile hekimleri vasıtası ile ücretsiz bir şekilde alınmaktadır. Aile hekimince sağlık belgesi alamıyorsanız bu durumda da özel hastaneler vasıtası ile ücret ödeyerek sağlık raporu alabilirsiniz. Yine sicil kaydı e-devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde alınmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak olan operatörlük sınavlarından almış olduğunuz belgenin ehliyete dönüşmesi için de harç yatırmanız gerekiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sürücü belgesi harç ücretini de ödeyerek bu belgenizi ehliyete işletebilirsiniz.
Forklift Ehliyeti Yenileme
Forklift ehliyeti ne kadar sürede alınır diye merak edenler iki ay içinde ehliyetlerine sahip olabilecektir. Forklift ehliyetiniz var ancak kayıp, çalınma ya da eskime durumları sebebi ile ehliyetinizi yenilemek mümkündür. Şayet ehliyetinizi yenileyecekseniz yenileme ücreti ödemeniz gerekiyor. Ehliyeti 2016 yılından önce aldıysanız bu durumda eski tip olacağından dolayı yenileme ücreti daha uygun olacaktır. Yenileme harç ücretleri Maliye Bakanlığı’na ödenmektedir. Ödenecek tutarın bir kısmı vergi, kalanı ise hizmet bedeli olarak ödenmektedir. Bu ücretlerin yatırılması ile birlikte Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile yenileme işlemlerinizi başlatmanız gerekir. İşlemler sonrasında yeni kartınız adresinize teslim edilecektir.
Forklift Ehliyeti Toplam Kaç Para?
Forklift ehliyeti şartları sağlanıyor ise sıra fiyatlara geliyor.2021 yılında büyükşehirlerde daha az maliyetli olmaktadır. Kurs sayısının fazla olması bu durum üzerinde olumlu etkendir. Diğer kurslara göre uygun olan forklift ehliyeti almak için kurslara gittiğinizde pazarlık da yapabilirsiniz. Bu sayede ödeyeceğiniz tutarları da aşağı çekmiş olursunuz. Diğer araçların ehliyetini almak daha maliyetli iken ve ödenen tutarların büyük bir kısmı kurslara olurken iş makinesi için alacağınız ehliyetlerde ödemelerin büyük tutarını vergiler oluşturmaktadır. Vergiler ise her yıl yenilenmektedir. 2021 yılı için belirlenen fiyatlar incelendiğinde ise forklift ehliyetinin her şey dahil masrafı büyükşehirlerde 2.700 TL ve küçük şehirlerde ise yaklaşık 2.000 TL gibi bir tutara denk gelmektedir. Burada oluşan fiyat farkı ise küçük şehirlerde indirimli kurs seçeneklerinin bulunabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Forklift Ehliyeti Sınavı Nasıl Yapılır?
Yazılı ve uygulamalı olarak sınavlar 2 türe ayrılır.
Teorik olarak yapılacak olan sınavlarda;
- Motor
- Elektrik
- Yükün kaldırılması, yüklenmesi ve istiflenmesi
Konularında 40 soruluk sınav yapılmakta ve sınavı geçebilmek için ise en az 28 soruyu doğru olarak cevaplamanız gerekecektir. Pratik sınav uygulamaları ise;
- 4 tane paleti iki metre yüksekliğe kaldırmak
- Koniler etrafında sekiz çizilmesi gibi konulardan oluşmakta ve sınav görevlileri önünde bunları yapmak gerekiyor.
Ayrıca ehliyet almanın zorunlu olup olmadığına dair da pek çok görüş bulunmaktadır. Forklift zaten trafiğe açık olan alanlarda kullanılan bir araç değildir. Trafiğe çıkmak mümkün olmadığı gibi düşük hızlarda kullanımı gerekir. Trafiğe çıkılmadığından dolayı da belge almak yeterli olacaktır. MEB onaylı kurslar tarafından verilen bu belgeler için kişilere G sınıfı sürücü belgesi verilecektir. Kursların ise toplamda 2 ay içinde bitmesi planlanmaktadır. Bu aşamada forklift ehliyeti ne kadar sürede alınır sorusunun cevabını da vermiş olduk. Alacağınız belge ise ömür boyu geçerlidir ve herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.
Forklift operatörü ehliyeti operatör belgesi, sertifikası, yetki belgesi, mesleki kullanma belgesi lisansı gibi pek çok belge aslında aynı belgeyi karşılıyor ve 2021 yılı için fiyatlar kurslara göre farklılık gösteriyor. G sınıfı ehliyet harcı Kasım ayı içerisinde tekrar güncellenecek olup her sene bir miktar zamlanmaktadır.
Özetle;
- Operatör belgesi almak için gerekli olan belgeler hazırlanmalı
- Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve iş makinesi sertifikası verecek herhangi bir kursa kayıt olunmalı
- Pratik ve teorik eğitimleri katılmalı
- Sınavlara girmeli
- Sınavlardan başarı ile geçmeli
- Belgeyi ehliyete işletmelisiniz
Tüm bu işlemler sonrasında meslek hayatınıza adım atabilirsiniz. İş ilanları incelendiğinde forklift operatör alımına dair pek çok ilan görürsünüz. Bu ilanlara başvuru yapabilmek için gerekli olan şartlar incelendiğinde ehliyet de zorunlu tutulmaktadır. Küçük şehirlerde alternatiflerin az olması sebebi ile kurs ücretleri daha pahalıyken büyük şehirlerde çok fazla kurs olduğundan ve arada rekabet söz konusu olduğundan dolayı fiyatlar da uygundur. Sizler de kurs ve fiyat araştırması yaparak bu kurslara katılabilir, sınavlardan başarı gösterdikten sonra ehliyet alarak iş hayatına atılabilirsiniz.